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Dear Katie Smith Sloan: 

 

Thank you for your letter requesting the current waiver to the Medicare skilled nursing facility 

(SNF) benefit’s statutory requirement for a 3-day inpatient qualifying hospital stay (the “3-day 

requirement”) be made permanent.  I appreciate your concern and the research on this issue that 

you shared.  Thank you also for taking the time to meet recently with the Centers for Medicare & 

Medicaid Services (CMS) about this issue. 

 

Section 1861(i) of the Social Security Act (the Act) specifies that Medicare covers SNF services, 

if the patient has a qualifying hospital stay of at least 3 consecutive calendar days as a hospital 

inpatient, starting with the calendar day of hospital admission but not counting the day of 

discharge. Additionally, Section 1812(f) of the Act allows Medicare to pay for SNF services 

without a 3-day qualifying hospital stay, but only if the Secretary finds that doing so will not 

increase total payments made under the Medicare program or change the essential acute-care 

nature of the SNF benefit.  To date, CMS has only bypassed the 3-day requirement under this 

authority in a way that meets those requirements established by the existing law in the context of 

a declared public health emergency.  As you noted in your letter, eliminating the statutory 3-day 

requirement of section 1861(i) of the Act on a permanent basis is an action that must be 

undertaken by Congress.  Recent estimates by the Office of the Actuary have suggested that it 

could cost the Medicare program upwards of approximately $60 billion over ten years to 

eliminate the 3-day requirement, primarily due to nursing home residents being shifted from 

Medicaid-covered long-term care stays into Medicare-covered SNF stays. 

 

Providers should also inform patients when posthospital SNF services may not be covered by 

Medicare.  The Notice of Observation Treatment and Implication for Care Eligibility (NOTICE) 

Act requires hospitals to inform observation patients of their outpatient status, along with its 

potential effect on cost-sharing as well as eligibility for posthospital SNF benefits. CMS 

implemented the NOTICE Act by developing a standardized notice, the Medicare Outpatient 

Observation Notice (MOON, https://www.cms.gov/Medicare/Medicare-General-

Information/BNI/index.html?redirect=/bni), which hospitals and critical access hospitals are now 

required to issue to Medicare beneficiaries who receive outpatient observation services in excess 

https://www.cms.gov/Medicare/Medicare-General-Information/BNI/index.html?redirect=/bni
https://www.cms.gov/Medicare/Medicare-General-Information/BNI/index.html?redirect=/bni


of 24 hours. 

 

Thank you again for your letter.  I understand that your team recently met with CMS Principal 

Deputy Administrator Jon Blum to discuss this issue, and we appreciate the additional 

information provided.   

 

I appreciate the work of your membership in caring for nursing home residents, and I look 

forward to continuing to partner with you in our ongoing work to provide high-quality nursing 

home care to residents.  Should you have additional recommendations, please have your staff 

contact the Office of Intergovernmental and External Affairs at (202) 690-6060.   

 

Sincerely, 

 

 

 

 

Xavier Baccara 

 


		2023-07-19T08:07:04-0700
	Digitally verifiable PDF exported from www.docusign.com


		2023-07-19T08:00:39-0700
	I approve this document




